ENGINNOvinky

Digitalizace

25.8.2022
4 dohody, jak digitalizovat malé a střední podniky

Digitalizujte podle NAŠICH čtyř dohod!

Proč? Protože digitalizace některé firmy děsí.
Ale není se čeho bát! Stačí, když budete dodržovat pár pravidel. U nás ENGINN EFFECT jim říkáme 4 dohody a "uzavíráme" je s každým klientem.

Naše čtyři dohody mohou pomoct všem, kteří o digitalizaci byť jen uvažují. A je jedno, čím se zrovna zabýváte. Digitalizovat lze mnohé, ve výrobě i třeba na recepci kliniky. ️

A áno, s názvem jsem se inspiroval knihou Čtyři dohody od mexického spisovatele Dona Miguela Ruize, kterou možná znáte z představení Jaroslava Duška. A taky proto, že počet čtyři je tak akorát.

1️⃣ Vyberte pro digitalizaci vhodné procesy nebo postupy

Vytipujte procesy, postupy nebo jen určité činnosti, jejichž průběh vám nebo zaměstnancům žere energii a čas, protože jsou manuální, opakující se, únavné, stresující nebo vás odvádějí od vlastní práce. Také to mohou být činnosti, které provádíte pouze občas, takže si nepamatujete postup, což vás stresuje a pak děláte chyby. Nebo to mohou být procesy, ze kterých nezískáváte potřebné informace, ačkoliv data máte.
Vytvořte si seznam těchto činností. Protože už jsou technologie na zdigitalizování kdejaké pitominy (míněno, že jdou digitalizovat i velmi drobné pracovní činnosti).
Jo, a nenechte se zvyklat různými průzkumy a statistikami, které digitální nástroje jsou nej - nejpoužívanější, nejzadávanější, nejlepší, nejčastější, a další podobná blabla-nej. Protože vy máte svůj seznam a víte, co vás trápí !


2️⃣ Najděte si partnera se zkušenostmi

Nepouštějte se do digitalizace bez zkušeností nebo vhodného partnera. Je to plýtvání penězi, energií, ochotou zaměstnanců/vedení do toho jít a generátor problémů.
Najděte si partnera, který má zkušenosti s problémy a potřebami malých a středních firem, a ukažte mu ten váš seznam. Určitě najde vhodné technologie.
Velmi opatrně našlapujte okolo firem, které nabízejí korporátní řešení. Jednak se nemusí orientovat v potřebách menších podniků, navíc vám nabídnou komplexní řešení digitalizující úplně vše, včetně i té poslední pracovní pitominy. Jenže si za to také nechají zaplatit, a nedostanete úplně to, co potřebujete.


3️⃣ Vybírejte řešení, na která máte rozpočet

Pokud máte sen, že se vám ve firmě podaří zdigitalizovat a zautomatizovat procesy, postupy, administrativu a vůbec všechny ty otravné firemní pitominy zdržující od práce, tak asi budete mít sen do konce života. Protože pořizovací cena, náklady na provoz, využitelnost pro práci a návratnost zatím znemožňují zrealizování snu.
Proto vybírejte řešení, na které máte rozpočet. Nebo řešení, které vám pomůže vydělat peníze (získat nové zákazníky, lépe prodat službu nebo výrobek), protože část z vydělaných peněz můžete investovat do dalšího digitalizačního kroku. A nezapomínejte na udržitelnost finanční, technickou a personální.


4️⃣ Vysvětlete smysl digitalizace zaměstnancům a zapojte je do transformace

Zavedení digitalizace nespočívá v nalezení řešení a instalování do firmy. Sami to nezvládnete. Pokud chcete úspěšně digitalizovat, musíte začít už dříve, vysvětlováním zaměstnancům, jak jim nový nástroj usnadní práci a při tom ji o ni nepřipraví.
Víte, že 35 % zaměstnanců se obává, že kvůli digitální transformaci ztratí práci? Když nebudete krmit zaměstnance informacemi, nakrmí se samovýrobou. Většinou to není příliš chutné, spíš až jedovaté.
Důležité je také zaškolení, protože největší odpor mají lidé k věcem, kterým nerozumí. Zaškolení by mělo být firmou organizované s danými termíny. Ponechání na libovůli zaměstnance fungovat nebude.


Pokud jste to dočetli až sem, tak mám pro vás jednoduché, shrnující, všeobjímající a zastřešující pravidlo:
"Pro úspěšnou transformaci je nutné propojit lidi, procesy a technologie."

#digitalizace #jaknadigitalizaci #malefirmy #strednifirmy #vyvojaplikaci #digitalizacenamiru #nejstenatosami
digitalizace, přepis programu, přepis aplikace, vývoj aplikací, automatizace, machine learning, data mining, poradenství,