ENGINNOvinky

Něco o nás

11.1.2021
Nechceme jen prodávat software

Jindra, Pavel a Standa - tři pilíře společnosti ENGINN EFFECT, která sídlí v pražských Vysočanech.

Jejich cesty se spojily při práci pro jednu firmu. Padli si natolik do oka, že v roce 2015 založili vlastní. Standa hýří nápady a řídí se heslem, že nic není nemožné. Pavel je inovátor. Kolegové si ho ale cení i pro jeho kritický pohled. Jindra zase vymýšlí, jak všechny nápady a inovace realizovat a práci na nich zorganizovat.

Pamatujete si na úplně první setkání?

PAVEL: Úplně poprvé jsem Jindru a Standu viděl v rámci výběrka na obsazení pozice CFD inženýra u mého předchozího zaměstnavatele. Přijmout je bylo skvělé rozhodnutí.

STANDA: Já si zase vzpomínám na okamžik, kdy jsem poprvé viděl Jindru. Zrovna před investorem obhajovala aktuální stav a další postup práce na jednom projektu. To mi v pozitivním slova smyslu utkvělo v paměti.

Proč jste se rozhodli spojit síly?

PAVEL: Chtěli jsme jít jinou cestou, než kam směřoval náš tehdejší zaměstnavatel. Nechtěli jsme jen prodávat software, ale nabídnout zákazníkovi něco sofistikovanějšího, co mu pomůže a nás to bude zároveň bavit.

Co máte společného?

JINDRA: Myslím, že pro všechny z nás platí, že čím komplikovanější problém řešíme, tím je to lepší.

STANDA: Máme sportovního ducha. Hrajeme fér a naším cílem je co nejlepší výsledek. Mám na mysli týmovou hru. Když je problém, umíme všichni zatnout zuby a táhnout za jeden provaz. A je jedno, jestli je sobota, neděle nebo půlnoc.

PAVEL: V jedné věci jsme stejní a vlastně i rozdílní. Spočívá to v tom, že si myslím, že Standa s Jindrou jsou více konzervativní než já. A oni si to samé myslí o mně. (smích)

S jakými cíli jste firmu založili a máte splněno?

STANDA: Šli jsme do toho s tím, že se na nás budou obracet zákazníci s novými technickými výzvami. S problémy, na které sami nestačí. To se nám podařilo. Původně jsem se soustředili pouze na oblast vývoje a výroby, nyní ji už přesahujeme a jsme schopní nabídnout naše služby i různým institucím a službám.

JINDRA: Pro mě bylo a je stále hodně důležité, abychom fungovali jako dynamická společnost bez zastaralých firemních struktur, která je otevřená všem myšlenkám a názorům.

Proč je Pavel šéf?

JINDRA: Je nejzkušenější.

PAVEL: Jako šéf působím možná navenek, uvnitř ale fungujeme jinak a jsem za to rád. Máme v podstatě takovou tripartitu. Do rozhodování každý z nás vnáší to svoje, což je jedině dobře. Mým přínosem jsou pravda i ty „šediny“. Mám letité zkušenosti s jednáním se společnostmi a s řešením technických problémů z široké oblasti průmyslu.

Kdo byl váš první klient?

STANDA: Nejsme žádní troškaři, byla to Škoda Auto a moc si této příležitosti vážíme. Dodávali jsme služby pro zajištění vývoje aerodynamiky vozu. Pracovali jsme na projektu vozu Scala, ale i na vývoji výpočetních metod. Z této spolupráce těžíme dosud.

PAVEL: Já to trochu rozvedu. Navrhli jsme pro Škodovku proces pro vyhodnocování výsledků, což jí ušetřilo peníze za nákup softwarových licencí. Podařilo se nám i zkrátit dobu pro zpracování výsledků díky automatizaci činností. Snížila se tak lidská chybovost a míra rutinní práce. Ve Škodovce se teď mohou víc soustředit na řešení problémů, nikoliv na jejich odhalování.

Která zakázka vás nejvíc obohatila?

STANDA: Těžko říct, každá naše zakázka představuje novou zkušenost. Dané je to tím, že nemáme nějaké univerzální předem připravené aplikace a řešení. Tvoříme všechno na míru.

PAVEL: Souhlasím se Standou. Jen bych doplnil, že to možná není nejvýnosnější byznys, ale rozvíjíme tak naše know-how a posilujeme naše sebevědomí a jistotu v rámci řešení různých problémů.

A je naopak něco, co se nepovedlo?

JINDRA: To pečlivě skrýváme! (smích)

STANDA: Já klidně něco prozradím. Nejde ale o nic zásadního. Já třeba musel jet z Jablonce do Prahy jenom kvůli zapomenuté nabíječce k notebooku. Tehdy jsem trochu zuřil, dnes se tím spíš bavíme.

Kdo dál tvoří ENGINN EFFECT?

STANDA: Je nás dvanáct až patnáct, podle toho, na kolika zakázkách zrovna pracujeme. Náš tým tvoří ajťáci, inženýři i vědci. Máme obchodního zástupce Honzu. Rozhodně to ale neznamená, že všichni sedíme v kanceláři ve Vysočanech. Tam je naše velitelství. Jezdíme po zákaznících, pracujeme z domova, což je, pokud nás k tomu nenutí koronavirus, celkem příjemný pracovní benefit.

JINDRA: Já to vezmu z trochu jiného úhlu pohledu. Náš tým je profesionální, přátelský a velice otevřený. Aplikujeme tyto principy směrem k zákazníkům i interně a je to pro nás naprosto přirozené. Náš obor je celkem složitý, ale nikdo se nemusí bát, že nám nebude rozumět, nebo se na něco zeptat. Máme tituly před i za jmény, ale jsme z masa a kostí.

Na co jste v rámci ENGINN EFFECT opravdu pyšní?

JINDRA: Na náš tým zkušených a nadšených lidí.

PAVEL: Souhlasím. Náš tým je zkušený a kompaktní. Máme jasně nastavenou zastupitelnost. Myslím, že můžu o každém z nás říct, že jsme ochotní se učit nové věci a nejet ve vyjetých kolejích.

Jak utužujete kolektiv?

PAVEL: Nezavíráme v našich kancelářích dveře a snažíme se setkávat alespoň jednou do měsíce. Našim zaměstnancům se snažíme naslouchat, protože i jejich potřeby jsou pro chod firmy důležité.

STANDA: Společnými akcemi, když zrovna neřádí koronavirus. Naposledy to byla laser game, na kterou nikdy nezapomenu. Měl jsem nejvíce zásahů, ale věřím, že to nebylo osobní! (smích)

Proč jste se vrhli na digitalizaci?

JINDRA: V dnešní době je to nepostradatelná věc. Navíc nás to baví.

STANDA: My se digitalizaci věnujeme prakticky už od začátku a sami se bez ní neobejdeme, jen jsme na ní nestavěli celý náš byznys. Svět se ale rychle mění a i koronavirus významně přispěl k tomu, že je po digitálních řešeních obrovská poptávka. Tak jsme se rozhodli, že naše zkušenosti a dovednosti naplno využijeme i v této oblasti.

Jaké další výzvy jsou před vámi?

JINDRA: Doufám, že velké.

PAVEL: Měli bychom najít další pilíř příjmů společnosti tak, abychom byli stabilní i při různých výkyvech.

STANDA: Musíme využít nových příležitostí, které se nabízí. Jednak ve směru k zákazníkům, což mohou být právě služby v oblasti digitalizace a zpracování dat, a jednak v rámci chodu naší firmy. Já byl třeba od března v kanceláři asi šestkrát. Fungoval jsem převážně online a neřekl bych, že to naše firemní aktivity negativně ovlivnilo. Osobní kontakt s kolegy a se zákazníky je samozřejmě důležitý, přesvědčili jsme se ale o tom, že jsme schopni plnohodnotně fungovat i na dálku.

Jak vidíte ENGINN EFFECT za 10 let?

PAVEL: Co se týče náplně práce, tak asi stejně. Věřím však, že budeme zkušenější a silnější.

JINDRA: Já se budu trochu opakovat. Věřím, že budeme stále ta dynamická firma, s moderními strukturami, otevřená všem názorům a myšlenkách. Jen by nás už mohlo být tak 20-25.

STANDA: Působíme ve třech oblastech, kterými jsou digitalizace, analýzy a simulace , engineering. Já bych chtěl, aby za těch deset let každá z nich vyrostla a stala se silnou a prosperující součástí naší firmy.

#enginneffect #digitalizace #vyvojaplikaci #jednoucelovestroje #poradenstvi
digitalizace, vývoj aplikací, jednoúčelové stroje, konzultace, poradenství